Hovorme o kĺboch
  • DOMOV
  • AKTIVITY A PREVENCIA
  • PROBLÉMY A LIEČBA
  • MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
  • O MAGAZÍNE
  • Newsletter
Newsletter
Hovorme o kĺboch
Hovorme o kĺboch
  • DOMOV
  • AKTIVITY A PREVENCIA
  • PROBLÉMY A LIEČBA
  • MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
  • Problémy a liečba

Obezita ničí kĺby

  • Redakcia
  • 1. decembra 2017
  • 6 min. čítania

Obezita sa vyskytovala u dobre situovaných osôb už v staroveku, avšak až na prelome 19. a 20. storočia môžeme o nej hovoriť ako o zdravotnom probléme. Od konca 20. storočia dochádza k obrovskému nárastu ľudí ako s nadváhou, tak s obezitou. Posledné štúdie odhadujú podiel ľudí s nadváhou až na 34 % a s obezitou na 21%, čo je dohromady viac ako polovica populácie!

Typ jablko a hruška

Obezita je definovaná ako nadmerné množstvo tuku v organizme. Podiel tuku v organizme je u žien približne 30 % a u mužov do 20 %. Presné stanovenie tuku môže byť v klinickej praxi veľmi náročné. Pre diagnostiku a klasifikáciu obezity je dnes celosvetovo používaný tzv. body mass index (BMI) – index telesnej hmotnosti. Vypočítame ho ako podiel telesnej hmotnosti v kilogramoch a výšky v m² (kg/výška v m²). Ako normálne rozmedzie boli stanovené hodnoty BMI od 18,5 do 24,9 kg/m². Zároveň platí:

  • BMI menšie ako 18,5 = podvýživa, typické najmä pre ľudí s anorexiou či bulímiou,
  • BMI 25 – 29,9 = nadváha, ľahko zvýšené zdravotné riziko,
  • BMI 30 – 34,5 = obezita I. stupňa, stredne vysoké zdravotné riziko,
  • BMI 35 – 39,9 = obezita II. stupňa, vysoké zdravotné riziko,
  • BMI vyššie ako 40 = obezita III. stupňa, veľmi vysoké zdravotné riziko.

Riziko zdravotných komplikácií však nezávisí na celkovom množstve tuku v organizme, ale predovšetkým na množstve tzv. viscerálneho tuku (abdominálneho) – brušného tuku. Na základe rozloženia tukového tkaniva poznáme dva základné typy postavy: typ “jablko” a typ “hruška”.

Typ “jablko” je charakterizovaný tzv. centrálnou (abdominálnou) obezitou a tuk sa mu teda ukladá predovšetkým v oblasti brucha.

Typ “hruška” je charakterizovaný ukladaním podkožného tuku, a to do oblasti bokov, stehien a zadku.

Obr. Typ jablko a typ hruška
Obr.: Typy postavy jablko a hruška

Práve tuk ukladaný v oblasti brucha je spojený s vyšším rizikom vzniku metabolických ochorení, a preto pre diagnostiku obezity používame aj hodnotu obvodu pásu, ktorá by u žien nemala prekročiť hranicu 88 cm a u mužov 102 cm.

Čo je príčinou obezity?

Obezita je typické multifaktoriálne ochorenie a u väčšiny pacientov vzniká ako kombinácia genetickej predispozície a vplyvu vonkajších faktorov, čiže nevhodné stravovanie a nízka pohybová aktivita. Časť prípadov obezity môže súvisieť aj s užívaním niektorých liekov, ako sú hlavne psychofarmaká a kortikoidy.

Aké sú komplikácie obezity?

Nekomplikovaná nadváha je vo väčšine prípadov len estetickým problémom. Vážnejšie zdravotné komplikácie spojené s obezitou sa začínajú prejavovať obyčajne vo veku 45 – 50 rokov.

Obezita prispieva najmä k vysokému krvnému tlaku a srdcovocievnym ochoreniam, cukrovke, zvýšenému riziku cievnej mozgovej príhody či infarktu. Druhou skupinou sú mechanické komplikácie, kde zaraďujeme bolesti chrbta a vznik osteoartrózy. Nadbytočné kilá vyvíjajú tlak a neprimeranú záťaž na kĺby, v dôsledku čoho dochádza k rýchlejšiemu opotrebovaniu chrupky, ktorá postupne stráca svoju pružnosť a pevnosť. Riziko vzniku artrózy kolena je u obéznych až 4x vyššie, ako u ľudí s primeranou váhou. Najčastejšie trpia hlavne nosné kĺby – bedrové, kolenné a spodná časť chrbta.

Takisto je bohužiaľ zvýšené riziko karcinómu hrubého čreva, gynekologických nádorov, neplodnosti a vzniku depresívneho syndrómu.

Liečba obezity

Základom liečby obezity je určite kombinácia redukčnej diéty a zvýšenej fyzickej aktivity. Za doplnkovú liečbu môžeme považovať psychoterapiu, farmakoterapiu a chirurgický zásah.

Diéta

Jednou z najdôležitejších vecí je, aby pacient, ktorý sa rozhodne chudnúť pochopil, že nejde o žiadnu formu hladovania a trýznenia svojho vlastného tela. Správna redukčná diéta by mala byť nastavená špeciálne pre každého pacienta osobitne! Musí vychádzať z doterajších stravovacích zvyklostí (ktoré potraviny má rád, aký je jeho denný pracovný a stravovací režim) a, samozrejme, dobre stanovený stravovací plán musí byť doplnený primeranou a dostatočnou fyzickou aktivitou.

Dodržiavanie samotnej redukčnej diéty bez cvičenia určite nestačí, pretože to vedie obvykle k adaptácii organizmu na nízky energetický príjem a dochádza k tomu, že naše telo postupne prestane chudnúť aj keď dodržiavame poctivo redukčnú diétu. Jednoznačne dávame prednosť miernemu a dlhodobému diétnemu obmedzeniu pred razantnými diétami, ktoré aj tak väčšina z nás nikdy nevydrží.

Ako správne cvičiť?

Zásadou je pravidelnosť a dlhodobá udržateľnosť. Za dostatočnú frekvenciu považujeme 3 až 4x týždenne v trvaní 50 až 60 minút. Záleží to však aj od danej fyzickej kondície. Preto je vhodné pre menej zdatných začať s kratšími aktivitami a postupne si čas predlžovať. Čo sa týka intenzity záťaže, tak je známe, že tuk sa metabolizuje pri nižších intenzitách a cukry pri vyšších. Avšak čím nižšia je intenzita cvičenia, tým dlhší čas sa vyžaduje na to, aby bolo cvičenie dostatočne efektívne.

Odporúčaná úroveň záťaže je 60 až 75 % maximálnej tepovej frekvencie, ktorú si jednoducho vypočítame, ak od hodnoty 220 odpočítame náš vek (čiže pre osobu vo veku 50 rokov bude najvhodnejšia tepová frekvencia, kedy spáli dostatočne množstvo tuku, 170 tepov za minútu). Treba mať však na pamäti, že vzorec je len orientačný a nezohľadňuje individuálne špecifiká jednotlivcov. Preto je vhodné začať cvičiť pod dohľadom odborníka, ktorý dokáže stanoviť, aké cvičenie a záťaž sú pre nás najvhodnejšie.

Pri obéznych pacientoch musia byť rešpektované aj ich zdravotné obmedzenia (krvný tlak, cukrovka, poškodenia pohybového aparátu), kedy sa pohybová aktivita individuálne prispôsobuje.

Vhodné typy aktivity:

  • plávanie a cvičenie vo vode – kde sa zapájajú všetky svalové skupiny, a to bez zaťaženia chrbtice a nosných kĺbov,
  • turistika a chôdza v rýchlejšom tempe,
  • bicyklovanie v prírode alebo na stacionárnom bicykli doma,
  • cvičenie s hudbou pod vedením trénera – pozor na vhodnú intenzitu s ohľadom na kondíciu (najlepšie špeciálne cvičenia pre obéznych),
  • ľahké posilňovacie cvičenia (stačí s vlastnou váhou tela), ktoré podporujú vznik aktívnej svalovej hmoty, a tým v konečnom dôsledku urýchľujú metabolizmus a podporujú spaľovanie.

Častým dôvodom, prečo sa obézny človek nedopracuje k vysnívaným výsledkom, je, že očakáva rýchly pokles hmotnosti v krátkom časovom úseku. Pri stanovovaní jedálnička je dôležité dbať na to, aby sme si nesprávne nastavenou stravou či cvičením nespôsobili negatívny zážitok, pre ktorý sa rozhodneme ukončiť alebo prerušiť nastavený režim. Pamätajme na to, že s obezitou a nadváhou sa dá začať “bojovať” v každej fáze.

Zdroj informácií: Češka, R. a kol.: INTERNA, 2. aktualizované vydání, 2015

Témy
  • bolesti kĺbov
  • liečba
  • nadváha
  • obezita
  • ochorenie
  • riziká obezity
  • zaťažovanie kĺbov
Podobné články
  • 6 min
  • Aktivity a prevencia

Prečo by mal byť kolagén súčasťou výživy každého športovca?

  • 11. októbra 2024
  • 2 min
  • Mohlo by vás zaujímať

Kolagén: na kĺby i na pleť

  • 27. septembra 2024
  • 6 min
  • Aktivity a prevencia

Čo pre psa na kĺby? Doprajte mu radosť z pohybu vďaka kolagénu

  • 24. júla 2024
  • 6 min
  • Mohlo by vás zaujímať

Ktorý je najlepší kolagén na kĺby? Ten, ktorý spĺňa toto + recenzia

  • 12. júna 2024
Koxartróza - artróza bedrového kĺbu
  • 4 min
  • Problémy a liečba

Koxartróza (artróza bedrového kĺbu): príčiny a príznaky. Aké sú možnosti liečby?

  • 10. júla 2023
Ako spať aby nebolel chrbát
  • 2 min
  • Aktivity a prevencia

Ako spať, aby nebolel chrbát?

  • 13. júna 2022

Pridajte komentár Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Obľúbené články
  • 1
    • Aktivity a prevencia
    Prečo by mal byť kolagén súčasťou výživy každého športovca?
    • 11. októbra 2024
  • 2
    • Mohlo by vás zaujímať
    Kolagén: na kĺby i na pleť
    • 27. septembra 2024
  • 3
    • Aktivity a prevencia
    Čo pre psa na kĺby? Doprajte mu radosť z pohybu vďaka kolagénu
    • 24. júla 2024
  • 4
    • Mohlo by vás zaujímať
    Ktorý je najlepší kolagén na kĺby? Ten, ktorý spĺňa toto + recenzia
    • 12. júna 2024
  • Koxartróza - artróza bedrového kĺbu 5
    • Problémy a liečba
    Koxartróza (artróza bedrového kĺbu): príčiny a príznaky. Aké sú možnosti liečby?
    • 10. júla 2023
Témy
artritída bedrový kĺb bolesti bolesti chrbtice bolesti kĺbov bolesť kolena bolesť kĺbov cviky Cvičenie dna Doplnky výživy Kolagén kolenný kĺb Kĺby liečba Ochorenia ochorenie operácie kĺbov osteoartróza Pohyb pohybová aktivita prevencia ramenný kĺb zaujímavosti Životný štýl
Odber newslettera

Odber Newslettera

Prihlásením sa na odber newslettera súhlasíte s prijímaním e-mailovej komunikácie od Hovorme o kĺboch v súlade s našou politikou ochrany osobných údajov.

Ďakujeme!

Vaša adresa bola zaradená do zoznamu odberateľov.

Hovorme o kĺboch
  • O magazíne
  • Newsletter
  • Ochrana osobných údajov
© 2020 - 2025 Hovorme o kĺboch | Grown by ContentFruiter

Napíšte hľadané kľúčové slovo a stlačte Enter na klávesnici.

Spravujte svoje súkromie

To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.

Kliknutím nižšie vyjadríte súhlas s vyššie uvedeným alebo vykonáte podrobné rozhodnutia. Vaše voľby sa použijú iba na tomto webe. Svoje nastavenia môžete kedykoľvek zmeniť, vrátane odvolania súhlasu, pomocou prepínačov v Zásadách používania súborov cookie alebo kliknutím na tlačidlo Spravovať súhlas v spodnej časti obrazovky.

Funkčné Nevyhnutné
Relačné a perzistentné cookies potrebné pre správne fungovanie portálu a uloženie nastavení o rozsahu použitia súborov cookies a ochrane osobných údajov.
Preferenčné
Preferenčné súbory cookies umožňujú internetovej stránke si zapamätať napríklad vašu predvoľbu zobrazovania vyskakovacích okien, formulárov, ankiet a pod. a prispôsobiť daným preferenciám svoje správanie.
Štatistické
Technické úložisko alebo prístup, ktorý sa používa výlučne na štatistické účely. Štatistické súbory cookies umožňujú tvorbu anonymných štatistík o aktivite, demografických údajoch, interakciách s webovou stránkou a analýzu návštev webovej stránky anonymnými vizualizáciami správania.
Marketingové
Zámerom marketingových cookies je zobrazovať návštevníkom personalizované reklamy, ktoré sú relevantné, pútavé a tým cennejšie pre vydavateľov a inzerentov tretích strán.
Štatistiky

Marketing

Funkcie
Nevyhnutné

Nevyhnutné
Spravovať možnosti Správa služieb Manage {vendor_count} vendors Prečítajte si viac o týchto účeloch
Spravovať možnosti
{title} {title} {title}