Ak športujete, celé vaše telo vyžaduje o čosi vyšší príjem živín, najmä bielkovín. Výnimkou nie je ani kolagén. Hoci sa o ňom najčastejšie hovorí v súvislosti s krásou, je priamo prepojený aj s výkonnosťou a odolnosťou tela. Vysvetlíme vám, prečo je to tak a ako si ho správne doplniť.
Čo je to kolagén?
Kolagén je esenciálna stavebná bielkovina, ktorej úlohou je zabezpečovať pružnosť a zároveň pevnosť tkanív v celom tele. Keďže najviac kolagénu, až 80% hmoty, sa nachádza v pokožke, má priamy vplyv na jej elasticitu, hojivosť a štruktúru. To sa spája okrem iného aj s prevenciou tvorby vrások a dehydratácie pokožky. Lenže kolagén máme aj v chrupavkách, šľachách, slizniciach a ďalších tkanivách, dokonca je súčasťou kostí.
Jeho význam pre telo je teda obrovský. Problém je len v tom, že si ho telo v dostatočnom množstve dokáže tvoriť len do určitého veku.
Vplyv kolagénu na kĺby a pohybový aparát
Kolagén tvorí až 70% sušiny kĺbových chrupaviek. Tie degradujú nielen vekom, ale aj opotrebovaním pri fyzickej námahe. “Kĺby a chrupavky vystavené námahe sú z dlhodobého hľadiska náchylné na opotrebovanie a poškodenie. Telo si nevie vyprodukovať dostatočné množstvo chrupavky na neutralizovanie týchto strát,” hovorí emeritný primár ortopédie MUDr. Milan Čarvaš.
Ani náš nezdravý životný štýl kolagénu nepomáha. “Práve civilizačné prejavy, kedy dochádza k pasívnemu pohybu a k nezdravému životnému štýlu, k čomu napomáha i nevhodná strava, nevhodné pohybové stereotypy, chybné držanie tela, atď. To vedie k poruche psycho-neuro-endokrinnej a imunitnej osi, ktorá vedie k určitej degradácii kolagénu. Jeho syntéza neprebieha harmonicky a dochádza k poruchám,” vysvetľuje atestovaný ortopéd MUDr. Vladimír Holoubek.
Starostlivosť o kĺby je teda podstatná nielen pre tých, čo aktívne športujú, ale pre každého z nás. “O kĺby sa treba starať celý život. Súvisí to so štruktúrami, ktoré tieto kĺby tvoria. Kosti, väzy, svaly a kĺbové puzdra. Hlavnou súčasťou kĺbových štruktúr je kolagén,” dodáva doktor Holoubek.
Kolagén je teda pre kĺby kľúčový a prakticky jedinou možnosťou, ako jeho úbytok zvrátiť, je začať si ho postupne dopĺňať. “V takomto prípade môže pomôcť hydrolyzovaný kolagén, ktorý stimuluje syntézu chrupavkovej masy, a tak pôsobí ako prevencia vzniku degeneratívnych ochorení, pre ktoré sú pre typické symptómy ako akútna bolesť, ranná stuhnutosť kĺbov a obmedzenie funkcie kĺbov. Prospešný je aj jedincom s nadváhou alebo tým, ktorí majú genetickú predispozíciu na vznik degeneratívnych ochorení pohybového aparátu či ľuďom v rizikových povolaniach, ak pracujú manuálne a namáhajú si kĺby, a rovnako aj ľuďom s predchádzajúcou anamnézou poranenia kĺbov, ako napríklad zlomeniny, poranenia väzív a podobne,” dodáva doktor Čarvaš.
Hydrolyzovaný kolagén je získavaný z vedľajších produktov dobytka alebo morských rýb. Ide teda o živočíšny produkt, iný zdroj v prírode nenájdeme. V prípade, že je kvalitne spracovaný, môže pomôcť podporiť štruktúru chrupavky, prispieva k pružnosti tkanív, zlepšuje prevenciu rozvoja degeneratívnych ochorení pohybovej sústavy, prispieva k redukcii bolesti a symptómov ochorení pohybovej sústavy (1, 2, 3). Môže tiež pomôcť znížiť riziko poranení kĺbov, šliach, svalov (4), a pomôcť znížiť bolestivosť kĺbov po fyzickom výkone (5, 6).
Samozrejme, medzi jeho účinky ďalej patrí podpora zdravej štruktúry pokožky, elasticity pleti, redukcia tvorby vrások, ako aj podpora rastu vlasov a zlepšenie ich kvality, a pevnejšie nechty, ktoré sa menej lámu. To všetko sú dôvody, prečo sa oplatí ho vyskúšať. Kľúčové je však nájsť na trhu plnom kolagénových doplnkov tú skutočnú kvalitu.
Ako správne vybrať kolagén pre športovcov?
Najlepší kolagén na kĺby, ktoré sú namáhané športom, by mal spĺňať prísne kritériá. Ako sme už spomenuli, účinný kolagén vo forme výživového doplnku by mal byť hydrolyzovaný. Znamená to, že surový kolagén z vedľajších produktov dobytka alebo rýb sa musí štiepiť. Molekuly kolagénu sú priveľké na to, aby ich ľudský organizmus po vnútornom užívaní vstrebal. Pri štiepení sa delia na malé peptidy, ktoré už dokážu preniknúť do tela cez tráviaci systém a telo si z nich môže vytvoriť nové vlastné molekuly kolagénu.
Peptidy však musia byť pre telo aj rozoznateľné, aby vedelo, ako s nimi naložiť. Práve tu rozhoduje o kvalite metóda štiepenia. Tepelné štiepenie by mohlo narušiť štruktúru helisy, ktorú peptidy majú. Práve vďaka tejto “živej” štruktúre sú bioaktívne a pre telo využiteľné. Jediným spôsobom je teda štiepenie za studena, hydrolýza. Ideálne čo najšetrnejšia.
A to nie je všetko. Účinný kolagén by mal byť bez akýchkoľvek príchutí, aróm a konzervantov. Teda iba čisté, za studena štiepené peptidy so zachovanou helisou. Akékoľvek prímesi vrátane vitamínov by sa mohli viazať na peptidy a sťažovať ich prienik do organizmu. “Ak prímesi zostanú uchytené, môžu obmedzovať absorpciu. Po prechode do krvného riečišťa môžu obmedzovať prienik do buniek, ktoré majú potenciál na spracovanie fragmentov kolagénu. V momente, keď sa má z fragmentov kolagénu opäť enyzmaticky vybudovať nová molekula kolagénu, uchytené prímesi s vysokou pravdepodobnosťou tento proces neumožnia,” vysvetľuje biochemička, doktorka Dagmar Petrová
Pokiaľ chceme zachovať kolagénové peptidy bez konzervantov, jediná možnosť je dostať ich do práškovej formy. “V práškovej forme je minimálne nebezpečenstvo bakteriálneho rozkladu – bez vody je baktéria bezmocná,” dodáva doktorka Petrová.
Ak ide o živočíšny zdroj, morské ryby majú oproti kolagénu z dobytka výhodu v tom, že so sebou nesú menšie riziko prenosu chorôb. Morský kolagén je tiež z molekulárneho hľadiska čistejší. Pokračuje doktorka Dagmar Petrová: “Je to kolagén vývojovo starý, to znamená, že nie je spojený s množstvom ďalších, podporných biomolekúl. Rozštiepi sa teda na fragmenty a výsledný roztok nie je znečistený fragmentmi iných molekúl.”
Všetky spomínané kritériá skutočnej kvality, ktorá prináša reálne účinky, spĺňa český produkt, 100% čistý morský kolagén Inca Collagen.
Inca Collagen má nemenné zloženie a skutočne funguje
Ak si to teda zhrnieme, kolagénový doplnok, ktorý má naozaj fungovať, by mal byť:
- štiepený šetrne bez tepelných úprav,
- so zachovaním prirodzenej štruktúry peptidov, trojzávitnice (helisy),
- bez príchutí, aróm a konzervantov, teda bez akýchkoľvek prísad,
- a v práškovej forme, ktorá mu zaistí trvanlivosť.
Práve taký je obľúbený kolagén Inca Collagen. Ten prišiel na český a slovenský trh v roku 2015 ako jeden z prvých morských kolagénov vôbec. Až dodnes si drží svoje čisté zloženie – neobsahuje nič, len kolagénové peptidy v prášku. Oproti množstvu ochutených kolagénov s farbivami a pomarančovou či malinovou príchuťou sa stal ikonou, pretože nemá žiadne ďalšie verzie s prídavnými látkami. Neobsahuje ani vitamíny či iné zložky, ako je kyselina hyaluronová, ktoré sú síce prospešné, ale znižovali by biologickú dostupnosť kolagénu v tele.
Inca Collagen je:
- morský kolagén, štiepený šetrnou enzymatickou hydrolýzou,
- 100% čistý a bioaktívny, pre ľudské telo prirodzený,
- je v práškovej forme a neobsahuje konzervanty,
- obsahuje až tri typy kolagénov, ktoré telo potrebuje – typ I., II., III.,
- má jednotlivo balené denné dávky, čím ostáva čerstvý a nestráca svoje účinky.
Precízny spôsob výroby zaisťuje tomuto morskému kolagénu maximálny efekt pre telo. Pocítilo to na vlastnej koži už viac než 300 tisíc spokojných zákazníkov, vrátane profesionálnych športovcov. O svojich skúsenostiach hovorí pohybový kouč Patrik Kubiček, ktorý sám pri jednom salte utrpel zlomeniny dvoch prstov na nohe: “Na odporúčanie môjho klienta som nasadil silnejšiu dávku Inca Collagenu a zlomeniny sa krásne začali zrastať, až som po veľmi skorej dobe začal znova s nohou cvičiť a normálne sa pohybovať.O účinkoch kolagénu na ľudské telo som vedel, ale až po úraze som po ňom siahol. Nepodceňujte krízové stavy ale snažte sa im vyhnúť, je to aj prevencia.”
“Bez kolagénu by som nemohla športovať tak, ako mi srdce piští. Inca Collagen mi pomáha, aby moje kĺby fungovali ako hodinky,” hodnotí športovkyňa Jana Šimkovičová.
“Užívam ho najmä preto, lebo som už vyskúšala veľké množstvo rôznych kolagénov, no tento skutočne zabral na boľavý kĺb! Môžem pokojne spať a bolesť nemám ani cez deň, takže operáciu kĺbu sa mi podarilo oddialiť a tajne dúfam, že sa jej možno aj vyhnem.” Zákazníčka Slávka
Zakladateľka a konateľka spoločnosti Inca Collagen Romana Ljubasová sa k výrobe kolagénu dostala pomerne netradične. Kolagén ako doplnok bol už pred rokom 2015 v Ázii bežne dostupný, ľudia ho používali na všetko. Romane ho v lekárni odporučili na ošetrenie spálenej pokožky. Hoci tomu sama neverila, čoskoro sa o účinkoch kolagénu presvedčila nielen ona, ale aj celá jej rodina.
Romana nosila so sebou kolagén ako darček z dovoleniek v Thajsku a vďaka pozitívnej odozve od rodiny a známych pochopila, že by to mohla byť zaujímavá podnikateľská príležitosť. Keďže sa však kolagén z Thajska nedal dovážať vo veľkom, rozhodla sa ho vyrábať doma. Na to bolo potrebné sa spojiť s výrobcami výživových doplnkov a odborníkmi, ktorí vedeli, ako na to.
Jej cieľom bolo vytvoriť čistý a prémiový produkt, ktorý prinesie to, čo od neho ľudia očakávajú. “Nikdy som sa nechcela vydať cestou prímesí alebo chémie, ktorá sa nachádza v množstve výživových doplnkov nachádzajúcich sa na našom trhu. Ak má kolagén skutočne pomáhať, musí byť čistý! Preto vznikol Inca Collagen – 100% morský kolagén,“ objasňuje svoje zámery Romana.
Inca Collagen sa drží tradície, vsádza na procedúry výroby, ktoré fungujú a vytvárajú tak silnú značku. V mori narýchlo vyrábaných doplnkov je to spoľahlivá kvalita, ktorú dosvedčujú tisícky recenzií na stránke výrobcu incacollagen.sk a na sociálnych sieťach.
Sponzorovaný obsah vznikol v spolupráci s Inca Collagen