Kolagén – proteín, ktorý nesmie v tele chýbať

KOlagén-proteín, ktorý nesmie v tele chýbať

Kolagén je vláknitá, vo vode nerozpustná čistá bielkovina, ktorá sa skladá približne z 20 rôznych aminokyselín. Tvorí 30 % všetkých proteínov v tele človeka, 70 % hmotnosti bielkovín tvoriacich pokožku a 10 % celkovej hmotnosti. Aj z týchto čísel možno vidieť, aký podstatný je kolagén pre fungovanie nášho organizmu. Je nevyhnutný pre zdravý vývoj kože, vlasov, nechtov, zubov, kĺbov i väzív. Najmä tí, ktorí sa rozhodujú o kúpe výživového doplnku pre kĺby, si však už určite všimli, že existujú rôzne typy kolagénu. Aký je medzi nimi rozdiel?

Typy kolagénu

Podľa najnovších štúdií v prírode existuje 29 typov kolagénu, v ľudskom tele rozoznávame asi 11 kolagénových typov, pričom v rastlinnej ríši nie je vôbec prítomný. Obsah rôznych typov kolagénu je v jednotlivých ľudských orgánoch rozdielny a to podľa ich fyziologickej funkcie. V spojivových tkanivách človeka (väzivo, chrupka, kosť) sa vyskytujú zmesi rôznych typov kolagénu, aby sa zabezpečila súdržnosť a štruktúra organizmu.

Natívny kolagén ktoréhokoľvek typu sa rozkladá tráviacimi enzýmami v tráviacom trakte, je to kolagén vo svojej prirodzenej forme.

Každý typ natívneho kolagénu, ktorý je prítomný u človeka, sa označuje rímskymi číslicami  I až XI. Jednotlivé typy kolagénov sa od seba líšia svojou primárnou štruktúrou, čiže usporiadaním aminokyselín v bielkovinovom reťazci.

Kolagén typu I je najrozšírenejší v ľudských tkanivách, môžeme ho nájsť v šľachách, kostiach, koži, očnej rohovke, pľúcach i cievach, predstavuje asi 90 % všetkých kolagénov v organizme. Jeho menšie vlákna vytvárajú silnejšie vlákna až zväzky vlákien, ktoré môžu byť viditeľné aj voľným okom.

Kolagén typu II je tvorený tenkými vlákienkami, ktoré zväzky nevytvárajú a jeho prítomnosť je prevažne obmedzená na chrupku. Spolu s ním sa v chrupke nachádza aj kolagén typu IX a XI. Podobný je mu tiež kolagén typu VII, ktorý upevňuje spojenie medzi pokožkou a zamšou (neusporiadaným kolagénnym väzivom pod pokožkou).

Kolagén typu III, nazývaný aj retikulín, je zložením podobný kolagénu typu I, len sa odlišuje obsahom proteoglykánov a glykoproteínov. Zoskupením svojich tenkých vlákien vytvára pravidelne usporiadanú retikulárnu sieť, a vďaka tejto štruktúre poskytuje oporu mäkkým tkanivám, akými sú nervové bunky, hladké svalové vlákna, ale aj steny ciev či pokožka embrya. Zaujímavosťou je, že starnutím organizmu jeho množstvo klesá a je postupne nahradený kolagénom typu I, teda je súčasťou prevažne mladých tkanív.

Kolagén typu IV je označovaný ako kolagén bazálnych membrán (zjednodušene povedané, sú to určité špecifické štruktúry nachádzajúce sa na hranici tkanív, napríklad pod svalovými alebo nervovými bunkami) a má amorfnú (nepravidelnú) štruktúru.

Kolagény typu V a VI sú podobné typu IV, pričom typ VI zabezpečuje aj zachovanie integrity tkanív.

Kolagény typu VIII a X sú prítomné v chrupke, v miestach, kde sa bude tvoriť kosť.

Úbytok kolagénu v tele

Ľudský organizmus je schopný tvoriť kolagén len do určitého veku. Jeho pokles je pomalý, ubúda postupne s pribúdajúcimi rokmi. Jedným z medzníkov je vek 35 rokov, približne do tohto veku organizmus prirodzene produkuje kolagén typu I. Objavujú sa prvé príznaky starnutia organizmu – prvé vrásky, keďže pokožka stráca svoju pevnosť a elasticitu, za ktoré je zodpovedný práve kolagén typu I, okrem iného sa zhoršuje kvalita vlasov a nechtov. Samozrejme, nastáva aj pokles ostatných typov kolagénu, hlavne typu II, čo môže viesť k zníženiu pružnosti šliach, svalov, kostí a tak sa zvyšuje pravdepodobnosť zranenia.

Ďalšou dôležitou hranicou je vek 60 rokov, kedy nastáva už prudký pokles tvorby kolagénu v ľudskom tele. Ten sa prejavuje predovšetkým v súvislosti s pohybovou sústavou človeka. Znižuje sa ochrana šliach, väzív, množstvo vody v chrupke, ktorá tým stráca svoju pevnosť a pružnosť, vo vnútri kĺbu sa zmenšuje trenie, čo speje až k bolestiam a napokon k rôznym ochoreniam, ako je artróza alebo artritída.

Všetky uvedené prejavy vedú k potrebe dodávať telu kolagén, a to je vhodné zaistiť už v období, keď jeho tvorba začína výraznejšie klesať, najlepšie medzi 45 – 50 rokom života.

Kolagén ako doplnok stravy

Dostatok kolagénu v tele si zabezpečujeme dvoma základnými spôsobmi. Jednak konzumáciou potravín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu v tele (ryby, sója, citrusové ovocie, paradajky, červená paprika a repa, špenát, kel, cesnak, mrkva, bataty, orechy, bobuľové ovocie) a jednak užívaním doplnkov výživy s obsahom kolagénu.  

V súčasnosti na trhu existuje široké spektrum výživových doplnkov, v ktorých sú obsiahnuté najmä kolagén typu I, kolagén typu II či tzv. hydrolyzovaný kolagén. Hydrolyzovaný kolagén vzniká špecifickým rozkladom prírodného (natívneho) kolagénu za účasti enzýmu kolagenóza. Medzi jeho hlavné výhody patrí výborné vstrebávanie, dobrá rozpustnosť aj v studenej vode a skutočnosť, že stimuluje bunky chrupky k tvorbe kolagénu typu II, čo natívny kolagén nedokáže.

Kolagény typov I, II (prípadne ďalšie typy či ich kombinácie) ako aj hydrolyzovaný kolagén sú dôležitou súčasťou doplnkov výživy, ktoré sú určené na predchádzanie a riešenie problémov s pohybovým aparátom. Dodávaním jednotlivých typov kolagénu (podľa ich fyziologických účinkov, ako sme si spomenuli vyššie) si zabezpečujeme výživu šliach, väzív, kostí, chrupky, pokožky a podobne, čím zmierňujeme príznaky starnutia organizmu.

Zdravie kĺbov

Výživové doplnky môžu obsahovať buď len čistú kolagénovú bielkovinu, alebo spolu s kolagénom môžu obsahovať aj ďalšie látky nutričného charakteru (glukozamín, chondroitínsulfát, vitamíny, minerály, antioxidanty, rastlinné extrakty). Tieto rozličným spôsobom  prispievajú k normálnemu fungovaniu kĺbov, k lepšiemu vstrebávaniu kolagénu do tela atď.

Ak si chcete udržiavať svoje kĺby v dobrom stave, zdravá životospráva, primeraná strava či výživové doplnky sú teda určite dobrou voľbou. Ak však trpíte bolesťami a máte podozrenie na nejaké ochorenie, nespoliehajte sa na svoj úsudok a skôr ako siahnete po utišujúcich liekoch či doplnkoch výživy, poraďte sa s lekárom.


Páčil sa Vám tento článok? Podeľte sa oň!

Print Friendly

Mohlo by Vás tiež zaujímať